Aktivitetstips

Medlemsbrev juni 2021

Alnarpsparksvänner!
Nu har styrelsen haft årets första möte och föreningens verksamhet börjar dra igång igen. Redan har vi upplevt en gökotta tillsammans med Lars-Göran Lillvik. Göken gol innan vi hunnit passera slottet. En trädkrypare avslöjade sitt bo då den flera gånger försvann in i en spricka i ett gammalt träd längre ner i parken. Fåglarna var mycket aktiva och Lars-Göran berättade vad det var vi hörde.
Under pandemiåret har företaget Trailsi arbetat fram en app om Alnarpsparken tillsammans med Alnarpsparkens vänner och med stöd av SLU och Akademiska hus. Den innehåller en karta över parken där en markör visar var du befinner dig. På 16 olika platser får du en berättelse om något med anknytning till platsen. Det är en ljudguide. Du kan välja språk och också välja en mer barninriktad guidning. I appen kan du ladda ner Alnarpsparkens vänners parkkarta och Alnarpsmuseernas broschyr och lite annat. Appen kommer att släppas till allmänheten vid en enkel ceremoni vid orienteringstavlan vid parkgrindarna den 30 juni kl 11. Välkommen till invigningen!

Den från förra året uppskjutna utställningen om historiska Alnarpskartor kommer att finnas på Lantbruksmuseet under sommaren och hösten. Öppettider onsdagar och söndagar kl 13-16 med början söndagen den 4 juli. I samband med utställningen kan den som inte är medlem i Alnarpsparkens vänner köpa den historiska Alnarpskartboken för 200 kr. Ännu bättre är förstås att gå med i Alnarpsparkens vänner och få boken gratis. Du som är medlem och inte redan har hämtat din bok kan göra det under museets öppettider. Maila ditt namn och att du tagit en bok till mig (ordforande@alnarpsparken.com) så att jag kan hålla ordning på åtgången.

Programmet för hösten börjar med en guidad vandring i blomstersortimentet den 23 augusti. Sommarblommorna har just planteras ut nu veckan före midsommar. De har säkert vuxit till sig och blommar fint i slutet av augusti. Här måste en reservation för vad som händer med pandemin skjutas in. Det mesta talar för att restriktionerna kommer att tillåta våra aktiviteter i höst. Därefter har vi årsmöte den 13 september. Föredraget i samband med årsmötet kommer att handla om invasiva växter. Det blir guidning i Alnarps västerskog den 20 september. Senare i höst planerar vi en diskussionskväll om Alnarpsparkens utveckling på lite längre sikt. Vi hoppas på deltagande från SLU, Akademiska hus och Lomma kommun. Ett föredrag från en person som älskar Alnarpsparken och kommit att älska den ännu mer under pandemin kan vi se fram emot ännu lite senare.

I förra medlemsbrevet skrev jag om Plantkaféet som öppnat på Alnarpsgården. Nu har även restaurangen (Alnarp 9) sommarkafé från 3 juli till 7 augusti. Öppet onsdag-lördag 11 – 16. Fika och glass för hela slanten utlovas.
Väl mött i parken!
Göran Thomé
Ordförande
Mobil 0706324011
ordforande@alnarpsparken.com
www.alnarpsparken.com