Aktivitetstips

Medlemsbrev mars 2021

Alnarpsparksvänner!

Glad påsk alla Alnarpsparksvänner! Våren framskrider och det blir allt behagligare att vistas utomhus. Särskilt viktigt nu när det gäller att hålla ut med restriktionerna ytterligare ett tag. Vi trodde att aktiviteterna skulle kunna komma igång efter påsk men smittspridningen är fortfarande för stor.
Mot slutet av april hade vi tänkt ordna en vandring i Magnoliaskogen. Nu får vi vandra för oss själva. Det finns en text vid ingången som berättar om hur skogen kom till och hur den sköts. Ganska lång text men med dagens teknik kan man fotografera av den och gå in och sätta sig på en av bänkarna i den cirkelrunda gläntan och läsa i lugn och ro. Enligt texten kan viss blomning börja redan tidigt i april. Magnoliaskogen ligger vid Rörsjövägen för den som inte vet.
Positivt är att museer och liknande fått möjlighet att öppna i begränsad skala. Därför kommer konstrundan på Alnarp att bli av trots allt, dock i mindre skala. Vi har fått ett program från arrangörerna:

Konst i påsk på Alnarp Det är kanske många som felaktigt tror att Konstrundan i sin helhet är inställd. MEN DET STÄMMER JU INTE! Vi är 4 st VSKG Konstnärer som öppnar våra ateljeér i Alnarp för besökare under Påsken.

Anita Köster, Akvarell.

Marie Jönsson, Foto.

Birgitta Ekholm, Måleri.

Ulla Dunmar, Keramik skulptur.

Vi finns på Kungsgårdsvägen 8 samt på Smedjevägen 2 i Alnarp. Våra ateljéer ligger nära varandra (inom ca 200m).

Lantbruksmuseet kommer preliminärt att öppna den 4 juli. Då kommer det att finnas en tillfällig utställning med historiska Alnarpskartor där. Utställningen bygger på det material som jag samlat in och sammanställt i Historisk kartbok över Alnarp, en bok som ges ut av Alnarpsparkens vänner. Föreningens medlemmar kommer att få exemplar av boken. Eftersom portot för utskick är högt kommer vi att dela ut boken vid våra sammankomster. Det kommer att bli möjligt att hämta boken på Alnarp vid tidpunkter som kommer att anges senare. Det går också bra att Swisha mig 79 kr (portot) så skickar jag boken. Den är på knappt 50 sidor, innehåller 27 kartor i färg, några sidor med kommentarer och några tabeller på slutet. För den som vill köpa ytterligare exemplar av boken kostar den 200 kr. Det är vad medlemskapet i föreningen kostar. Berätta gärna om detta för vänner och bekanta. Kanske kan det locka nya medlemmar till föreningen. Julius planerar för ett musikarrangemang i parken kanske sista helgen i maj eller första helgen i juni. Det blir scen intill slottet med någon artist/band som uppträder och möjligen gästuppträdande från någon av de skådespelare som repeterar Den glad änkan inför höstens premiär på Nöjesteatern. Om pandemin hindrar arrangemanget i maj/juni flyttas det till augusti. Inträde kommer att tas ut. Just nu blommar snöklockorna vackert. Besök gärna det nordvästra hörnet av lignossortimentet just väster om Callmar slott. Där växer snöklockorna tätt.

Göran Thomé
Ordförande
ordforande@alnarpsparken.com